KAAVOITUSTA – MAANKÄYTÖN SUUNNITTELUA – ON TOTEUTETTAVA AVOIMESTI!

Kesäkuussa valittava kunnanvaltuusto tulee kokemaan mielenkiintoisen muutoksen valtuustokauden puolivälissä, kun noin puolet kuntien taloudesta ja päätösvallasta siirtyy hyvinvointialueille. – Näinhän viisas hallituksemme on päättänyt.  Tulevan valtuuston keskeisiksi asioiksi koko valtuustokausi huomioon ottaen nousevat koulut, päiväkodit, kulttuuri – ja kaavoitus.

Maankäytön suunnittelu on kunnan keskeisin tehtävä

Kaavoitus – maankäyttöön liittyvät suunnitelmat ovat asumisviihtyvyyden kannalta varmasti kuntalaisten keskiössä. Kirkkonummella tämä on erityisen tärkeää, koska kunta on varsin vaatimaton maanomistaja. Siksi kunnan maankäytön suunnittelun avainsanoina on oltava AVOIMUUS, LÄPINÄKYVYYS, VASTAVUOROISUUS ja TIEDOTTAMINEN.

Toistaiseksi kunnan toimet eivät ole olleet kovin vakuuttavia. – Nyt tosin puhun erityisesti oman asuinseutuni Luoman tilanteesta.

Kaavoitus viivästyy

Luomalaiset ovat jo tämän vuosituhannen alusta halunneet, että kunta käynnistäisi kylän yleiskaavoituksen. Siten voitaisiin vahvistaa kyläläisten – asukkaiden ja maanomistajien – näkemykset oman kotiseudun kehittämisestä. Kun päätös osayleiskaavan käynnistymisestä runsaat kymmenen vuotta sitten lähestyi, kyläyhdistyksen toimesta valmisteltiin ”Luoman kyläsuunnitelma”, jonka päätavoitteena oli edesauttaa kunnan kaavoittajia alkavassa työssään. Suunnitelma julkaistiin 2009; luomalaiset kokivat VASTAVUOROISUUDEN tärkeäksi.

No, Luoman osayleiskaavoitusta lykättiin, usein syynä oli ”kiireellisemmät” kaavat. Kyläläiset eivät lannistuneet vaan tekivät suunnitelman jatkoksi parikin kyläkyselyä, joissa päivitettiin kyläsuunnitelman sisältöä. Keskeisiksi tavoitteiksi kiteytyivät: kylämäisyyden turvaaminen ja kulttuurimaiseman säilyttäminen, pientalovaltaisen kyläyhteisön kehittäminen pientalovaltaista asutusta maltillisesti tiivistämällä; kuitenkin niin, että Luoman seisakkeen ympäristöön on syytä rakentaa tiivistä pientaloyhteisöä junayhteyden turvaamiseksi.

Miten kunta reagoi? Kaavoitusta viivästytettiin edelleen ja Luoman seisake päätettiin lisäksi sulkea – liian vähän asutusta, perusteltiin. – Kunta sai seisakkeen sulkemisen ”korvauksena” valtion rahoitusta Tolsan aseman uudistamiseksi.

Avoimuudessa parantamisen varaa – varikko

Seuraavaksi luomalaiset saivat lukea virkamiesvalmisteluna tehdyn uuden kaavoitusohjelman luonnoksesta, että Väylävirasto suunnittelee raskasta junavarikkoa. Se sijaitsisi voimassa olevan kaavan ”maakunnallisesti arvokkaan kulttuurimaiseman” keskellä ja Natura-alueen vieressä. Tästä syystä kunnan on lykättävä Luoman osayleiskaavaa, kunnes varikkopäätös on tehty. Samanaikaisesti Luoman Kyläyhdistys järjesti kyläkokouksia, jossa kunnan kaavoittaja pyydettynä alustajana kertoi osayleiskaavan etenemisestä, tai etenemisen hidastumisesta työruuhkasta johtuen. Mitään mainintaa siitä, että kunnan virkamiehet osallistuivat virkansa puolesta kokouksiin, joissa Luomaan sijoittuvaa varikkosuunnitelmaa esiteltiin, ei luomalaisille kerrottu. – AVOIMUUS ja LÄPINÄKYVYYS olivat kunnan TIEDOTTAMISESSA täysin unohtuneet.

Varikkosuunnitelma tuli pian luomalaistenkin tietoon ja hankkeesta tuli keskeinen puheenaihe kylällä.

Nyt tiedämme, että Uudenmaan Liiton laatimasta ja maakuntavaltuuston hyväksymästä Uusimaa 2050 -maakuntakaavasta on jätetty 10 valitusta Helsingin hallinto-oikeuteen. Kirkkonummen kunta vastustaa omassa valituksessaan varikon sijoittumista kunnan alueelle. Kunnan ja sen virkamiesten pää kääntyi – tosin hitaasti – varikkoasiassa. Kiitos muutoksesta kuuluu ensisijaisesti aktiivisille luomalaisille, jotka nousivat puolustamaan omaa asuinympäristöään. – Hallinto-oikeuden ratkaisua odotellaan.

Liika kiire syrjäyttää tärkeät tosiasiat

Varikkohankkeen aikana toinenkin saman alueen maankäyttöön liittyvä merkittävä hanke käynnistyi Luomassa. Kirkkonummen kunta HINKU-kuntana haluaa alueelleen sähkösyöpön datakeskuksen Kolabackeniin. Sen ylijäämälämpöä kaukolämpönä käytettäessä uskotaan hiilineutraalisuustavoitteiden kunnassa toteutuvan. Datakeskus tarvitsee suurjännitejohdon valtavan energiatarpeensa tyydyttämiseksi. Fortum Oyj suunnittelee vetävänsä sen Espoosta Lapinkyläntien varrelta Mankin, Luoman ja Masalan kylien läpi Kolabackeniin.

Fortum sanoo tutkineensa useita linjausvaihtoehtoja ja valinneensa niistä parhaiten toteutettavissa olevan. Tästä linjauksesta konsulttiyhtiö Ramboll on tehnyt ympäristöselvityksen. Sitä on pyydetty kunnan lausuntoa. Lausunto on valmisteltu ensin lautakunnassa ja sitten kunnanhallituksessa. Lausunto on puoltava, kunta haluaa alueelleen datakeskuksen.

Kunta ei ole katsonut aiheelliseksi lausuntoa valmistellessaan informoida asukkaita siitä, että suunniteltu maakaapeli olisi ensimmäinen laatuaan Pohjoismaissa. Suurjännitejohdon (2*400 000 V) maakaapeloinnin aiheuttamasta magneettivuosta ei ole mitattua tietoa Suomen olosuhteissa. Säteilyturvakeskus arvioi turvaetäisyyden kaapelista olevan 20 metriä. Fortumin kunnalle toimittama ympäristöselvitys osoittaa kuvan kanssa, että turvaetäisyys on 6.7 metriä; kuva tosin kertoo 110 000 V:n kaapelin magneettivuosta. Fortumin kaapelilinjaus kulkee Luomassa usean talon pihamaan läpi ja on lähimmillään vain muutaman metrin asuinrakennuksesta.

Valtuutettujen tehtävä on huolehtia kuntalaisten eduista

Kunnalta unohtui TIEDOTTAMINEN, AVOIMUUS ja LÄPINÄKYVYYS omassa toiminnassaan. Luomalaiset ovat selvitelleet Ramboll´in laskelmia ja maakaapelin magneettikenttää sekä sen vaikutuksia ihmiseen. Tilanne on asukkaiden kannalta erittäin huolestuttava. Siksi asukkaat ovat jälkikäteen olleet yhteydessä kunnan päätöksentekijöihin VUOROVAIKUTUKSEN aikaansaamiseksi asiassa. On käynyt ilmi, että kunnan lausuntoa valmisteltaessa lausunnossa on ollut alun perin maininta, että kunta haluaa hankkeesta tehtävän YVA-lain edellyttämä selvitys. Tämä vaatimus on kuitenkin poistettu kunnan lopullisesta lausunnosta. Syytä voi vain ihmetellä.

Asukkaat joka tapauksessa jo perheidensä terveyteen vedoten vaativat, että selvitys on ehdottomasti tehtävä. Yleensä tämän kokoluokan suurjännitejohdot vedetään kaukana asutuksesta, jolloin terveysriskit minimoituvat. Nyt kaapeli aiotaan vetää aivan liian läheltä ihmisten koteja. Terveysriskejä ei saa aliarvioida!

Mitä opimme näistä Kirkkonummen yhtä kylää koskevista maankäyttöön liittyvistä hankkeista? Minun mielestäni ainakin sen, että tulevan valtuuston keskeisiä tehtäviä on edelleen kunnan maankäytön suunnittelu. Sitä varten on huolehdittava siitä, että toimitaan AVOIMESTI, LÄPINÄKYVÄSTI JA VUOROVAIKUTTEISESTI sekä huolehditaan koko prosessin ajan TIEDOTTAMISESTA. Tärkeintä on varmistaa, että päätöksentekoa varten tarjottu tieto on ajan tasalla ja ennen kaikkea totuuden mukaista.