Kunnan päätöksenteossa on kuultava kuntalaisia

Kunnan kehittäminen on asukkaiden elinympäristöön puuttumista.

Kunta on kuntalaisia varten. Kunnan tärkein tehtävä on huolehtia kuntalaisistaan – asukkaista ja yrityksistä. Kunnan toimien on aina ajettava kuntalaisten etua. Kunnan tehtävä ei ole vaikeuttaa asukkaiden elämää tai yritysten toimintaedellytyksiä.

Kuntavaaleissa valitaan kunnan poliittiset päätöksentekijät. Kunnan palkatun henkilöstön tehtävä on asiantuntijoina ensisijaisesti valmistella päätöksentekijöiden heille antamia tehtäviä ja luonnollisesti toteuttaa tehtyjä päätöksiä.

Miksi kirjoitan näitä itsestäänselvyyksiä? – Siksi, että käytännön työssä kunnantalolla ne tuntuvat hyvin usein unohtuvan. Moni päätöksentekijä ajaa omia tai lähiympäristönsä etuja, kunnan virkahenkilö kokee omat ja oman työyhteisönsä näkemykset paremmiksi toteuttaa kuin kuntalaisten halun ja tahdon. – Hankkeita, suunnitelmia, toimia ja ennen kaikkea rahan käyttöä, joissa kuntalaisten näkemyksen asettaminen toissijaiseen asemaan on lukuisia.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Toiminnan avoimuus on avainsana. Avoimuus asioidenvalmistelussa ja avoimuus päätöksenteossa. Ei riitä, että ”pöytäkirjat ovat kunnan nettisivuilla”. Avoimuuden on alettava paljon ennen pöytäkirjaamista. Avoimuuteen ei riitä, että kuntalaisen on osattava hakea tietoa asioista. Avoimuus merkitsee, että asioista tiedotetaan ennakoivasti kuntalaisille.

Minulla on parinkymmenen vuoden ajalta varsin mittava määrä kokemuksia siitä, että oman asuinalueeni kyläläisten näkemyksiä ei ole otettu kunnan suunnittelussa ja asioiden valmistelussa huomioon. Asia on korjattava. – Toivon, että tulevissa kuntavaaleissa kuntalaiset valitsevat valtuuston, jolla on halu ja tahto kuunnella asukkaita sekö kyky ja taito varmistaa, että virkamiehet asiantuntijoina toimivat kuntalaisten valitsemien päättäjien antamien suuntaviivojen mukaisesti.